עתירות לבג"צ
בית המשפט העליון משמש כערכאה לערעור על החלטותיהן של ערכאות נמוכות יותר: בית משפט השלום או המחוזי. לצד זאת, הוא משמש גם כבית דין גבוה לצדק. לבג"ץ יש סמכויות רבות והוא יכול להוציא לרשויות מקומיות או מרכזיות צווים לשינוי אופן פעולתן בנושא מסוים, ואף להביא לשינוי חוקים או ביטולם, נושא שהוא חם במיוחד בימים אלה. התנאי להגשת עתירות לבג צ הוא שמוצו כל האפשרויות להסדרת הדברים ופתרונם מול אותה רשות. חשוב בהגשת העתירה להוכיח שאכן נעשו ניסיונות אלה. יש לצרף התכתבויות בין האזרח לרשות הקודמות להחלטה הסופית של הרשות שלא לקבל את בקשת האזרח או תלונתו.
תנאים נוספים להגשת עתירות לבג"צ
כדי להגיש עתירות לבג צ, יש קודם כל להגישן ללא שיהוי, ללא עיכוב של הדברים. ככל שהעתירה תוגש מהר יותר כך הסיכוי לכך שלא תידחה הוא גבוה יותר. יש גם להראות שהחלטת הרשות פגעה באזרח. הגשת ההעתירה כתוצאה מפגיעה שגרמה החלטת הרשות משמעה מימוש אחת הזכויות שישנן אזרח והיא זכות העמידה. מעבר לכך, העתירה צריכה להיות בנושא ספציפי ולא בעניין תיאורטי בלבד. העתירה תיבחן בחינה ראשונית ע"י בג"ץ ובהתאם לכך יוצא צו על תנאי לאותה רשות שנגדה מוגשת העתירה. צו זה יחייב את אותה רשות שהיא המשיבה על העתירה, להשיב על הנושא באופן מעמיק. לאחר שהמשיב עונה את תשובתו יתקיים דיון בבג"ץ על הדברים ותיקבע החלטה. כאשר מדובר על עתירה כנגד פעולה שעלולה להימשך ואף להסתיים עד סיום הטיפול בעתירה, למשל סלילת כביש, יכול בג"ץ להוציא גם צו ביניים להקפאת אותה פעולה.
בכל הקשור למשפט המנהלי והציבורי פנו לעורך דין המומחה בתחום
הגשת עתירות לבג צ או עתירות מנהליות בכלל היא שונה מתביעות אזרחיות כנגד אדם או גוף פרטי. יש לנסח את הדברים באופן מתאים, להוכיח שנעשו ניסיונות להסדרת הדברים ולצרף מסמכים והתכתבויות עם הרשות בנושא. חשוב שהעתירה תהיה מנוסחת באופן ברור כדי שלא תידחה על הסף, מה שעלול בהחלט לקרות בעתירות מנהליות. לכן, אם נתקלתם בבעיה שלא נמצא לה פתרון מול רשות, פנו לעורך דין אשר יסייע בהגשת העתירה, עורך דין שיש לו ניסיון רב בתחום.
משרד עו"ד סמי איליה מתמחה בין היתר במשפט המנהלי והציבורי, כולל הגשת עתירות לבג"ץ וטיפול בהן. המשרד צבר ניסיון רב בנושא. כמו כן, המשרד מייצג בכל הערכאות בכל הארץ. מוזמנים ליצור קשר במספר 077-2015482.