בישראל, החוק המסדיר את האיסור לקחת או לסחור בסמים מסוכנים, נקרא פקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], תשל"ג-1973 (להלן: "פקודת הסמים המסוכנים" או "פקודת הסמים"). פקודת הסמים מגדירה מהו סם אסור, מהו משקל הסם שמוגדר בתור אחזקה לצורך שימוש עצמי וכן מהי אחזקת סמים לצרכי סחר. הפקודה גם אוסרת על סחר בסמים או שידול קטינים ואף אוסרת על אחזקה של כלים שייעודם עישון או שימוש בסמים אסורים. הפקודה קובעת עונשים רבים לעבירות הפליליות המוגדרות בה. בתוספת לפקודה מפורטים סוגי הסמים המוגדרים בתור סמים מסוכנים, שאסורים על פי חוק.
מה מוגדר בתור סם אסור?
למעשה, פקודת הסמים קובעת ברירת מחדל. כל סם מסוכן שמוגדר בתוספת לפקודת הסמים ומוכר לפי הפקודה כסם מסוכן, הוא סם אסור. סמים שלא מוגדרים בפקודת הסמים בתור סמים אסורים, הינם מותרים. לדוגמא, התוספת לפקודת הסמים קובעת כי קנאביס הוא סם מסוכן, לכן אחזקה או שימוש בקנאביס הם עבירה פלילית. מצד שני, "אקמול" הוא תרופה שמשמשת לשיכוך כאבים, שאינה מוגדרת בפקודת הסמים בתור סם אסור ולכן היא מותרת לשימוש.
מה זה "סם"?
סם הוא כל חומר כימי או חומר טבעי (הגדל באדמה, בין היתר) שממנו ניתן לרקוח חומר גולמי מסוים. סם, בין אם הוא מותר או אסור, עשוי להשפיע על גוף האדם בדרך מסוימת. ישנם סמים שמשפיעים על גוף האדם בצורה קלה, אך ישנם סמים קשים, שיש בהם כדי לגרום להתמכרויות קשות מאוד ואף לאובדן חיים.
אילו עבירות פליליות קבועות בפקודת הסמים?
כאמור, פקודת הסמים מגדירה עבירות פליליות רבות. ישנן עבירות הנושאות עונשי מאסר של 20 שנים ומעלה וישנן עבירות קלות יותר. העבירה המוכרת והשכיחה ביותר, היא עבירה של אחזקת סם מסוכן, המוגדרת בסעיף 7 לפקודת הסמים. העונש על עבירה זו עומד על 20 שנות מאסר. עם זאת, גם עבירה של ייצור או הפקה של סמים אסורים, לפי פקודת הסמים, היא עבירה בת 20 שנות מאסר.
עבירה חמורה נוספת, היא עבירה של הברחה או תיווך במסגרת עסקאות סמים. גם העונש על עבירות אלו, עומד על 20 שנות מאסר. זאת ועוד: עבירות של הדחה או מכירה או שידול של קטין לשימוש בסמים אסורים, לפי פקודת הסמים, הן עבירות חמורות במיוחד והעונש עליהן עומד על 25 שנות מאסר. בשולי הדברים נעיר, כי רוב העבירות המוגדרות בפקודת הסמים, מחויבות גם בקנסות.
*מאמר זה אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי עם עורך דין פלילי בקיא בתחום ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני לפני חקירה במשטרה ולפני נקיטה בכל הליך אחר.
עורך דין סמים
סם הוא כל חומר, כימי או טבעי, אשר משפיע על גופנו בצורה מסוימת. מעבר להשפעה בטווח הקצר, סמים רבים הם ממכרים, דבר שיש לו השלכות רבות וארוכות טווח. עבירות סמים נחשבות חמורות וגם הענישה עליהן חמורה ויכולה להגיע אפילו ל 25 שנות מאסר (כאשר מדובר על שידול קטינים לשימוש בסמים). עדיין ישנה הפרדה בין שני סוגי עבירות: החזקת סמים לשימוש עצמי והחזקת סמים למטרות סחר, כאשר השנייה נחשבת כמובן חמורה הרבה יותר. במקרים רבים מאית הגרם יותר מעבר לרף הנחשב לשימוש עצמי תשנה את המקרה להחזקת סם למטרות סחר. לכן, יש חשיבות רבה להתייעצות עם עורך דין סמים בהקדם.
מתי לפנות אל עורך דין סמים?
כאמור, כדאי להתייעץ עם עורך דין סמים מוקדם ככל האפשר וקרוב להתרחשות האירוע. ישנם לא מעט אנשים החשודים באחזקת סמים למטרות סחר בשל העובדה שחילקו (לא בהכרח מכרו) סמים לחברים במסיבה. כמובן שזהו מקרה השונה לחלוטין מסחר בסמים ע"י סוחר סמים. למרות העובדה שגם סמים קלים כמו קנאביס מוגדרים בתור סמים מסוכנים, עדיין יש מקום להתייחס באופן שונה להחזקת סמים קלים לעומת סמים קשים כמו הרואין וקוקאין, בעיקר בשל מדיניות אי ההפללה חשוב להדגיש שגם במסגרת מדיניות זו עישון סמים או כל פעילות אחרת עם סמים קלים היא אסורה.
סמים בצבא או נהיגה תחת השפעת סמים: מצבים בהם הדברים מסתבכים
עישון סמים או החזקתם הם אסורים עפ"י חוק. עם זאת, ישנם מצבים בהם הדברים מסתבכים עוד יותר. כך למשל, הצבא מתייחס לעישון או החזקת סמים בכלל בחומרה רבה יותר מאשר החוק האזרחי בעניין. אם באזרחות אדם ללא עבר פלילי יכול לצאת בעונש קל על עישון חשיש, בצבא הענישה תהיה חמורה יותר, וזאת גם אם מדובר על חייל בחופשה. גם נהיגה תחת השפעת סמים הופכת את העניין לחמור הרבה יותר מאשר עצם העישון או החזקת הסמים. במקרים אלה בחרו עורך דין סמים שהוא גם עו"ד צבאי לגבי המקרה הראשון ועורך דין תעבורה לגבי השני.
משרד עו"ד סמי איליה מתמחה במשפט הפלילי ומייצג רבים החשודים או נאשמים בעבירות סמים, כולל נהיגה תחת השפעת סמים או כאשר החשוד/ נאשם הוא חייל. כמו כן, המשרד מייצג בכל הערכאות בכל הארץ. מוזמנים ליצור קשר במספר 077-2015482.